De juridische kant van Tiktok: muziek, auteursrechten en eigendom |Sprintlaw (2024)

Inhoud

Tiktok staat bekend als het nieuwe en populaire platform voor het delen van alle soorten inhoud, van memes tot DIY -video's.Hoewel de populariteit tijdens de lockdown 2020 is verrijkt, is het duidelijk dat het niet snel zal verdwijnen.

Het is niet verwonderlijk dat kleine bedrijven en beïnvloeders dit in hun voordeel hebben gebruikt.Maar hoe ziet het eruit vanuit een juridisch standpunt?

We weten dat platforms zoals YouTube enorm veel voorschriften hebben rond het gebruik van inhoud enschending van het auteursrecht, wat een natuurlijke reactie is als het gaat om het beheren van veel persoonlijke inhoud en de vrijheid om dat te delen zoals u wilt.Dus, wat maakt Tiktok anders?

Het eenvoudige antwoord is dat dit niet het geval is.Tiktok is nog steeds onderworpen aan auteursrechtwetten in Australië, maar ze lijken niet zo streng te zijn als een relatief nieuw platform.

IP en auteursrechten op Tiktok zijn om een paar redenen behoorlijk interessant.Eénzijds moedigt het ook samenwerking tussen makers aan - bijvoorbeeld steken, geluiden en duetten, waarmee gebruikers de inhoud van andere makers zonder problemen kunnen hergebruiken.

Aan de andere kant lijkt het onjuist gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal relatief gemakkelijk onder de radar te vliegen, bijvoorbeeld waar gebruikers visuele/audio -opnames van auteursrechtelijk beschermd materiaal posten als onderdeel van hun video (inclusief opnames van een tv- of laptopscherm).

Laten we dus doorgaan hoe het auteursrecht daadwerkelijk werkt op Tiktok, en hoe dit zowel bedrijven als beïnvloeders zou beïnvloeden.

Hoe werkt muziekcopyright?

Elk platform met grote hoeveelheden organische inhoud zou veel aandacht trekken voor inbreukwetten en royalty's van het auteursrecht.Maar het kan moeilijk zijn om te wetenWanneer u inbreuk maakt op het auteursrecht, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe dit werkt op een platform als Tiktok.

Dus, wat is auteursrechten?

Copyright beschermt de uitdrukking van ideeën, maar niet het werkelijke idee zelf.Dit soort bescherming is automatisch.Dus zodra dat idee in een tastbare vorm wordt uitgedrukt, wordt het beschermd door auteursrechten in Australië.Met andere woorden,U hoeft geen auteursrechten in Australië te registreren.

Wanneer u inbreuk maakt op het auteursrecht, is of u het nu wilt doen of niet, niet relevant.Het is dus de moeite waard om goed te kijken naar deCopyright Act 1968, dat het auteursrecht regeert in Australië.Het stelt bijvoorbeeld vast dat u inbreuk maakt op het auteursrecht als eenAanzienlijk deel van het auteursrecht is te vinden in uw inhoud.

Copyright kan een lastig gebied zijn om te navigeren, dus we hebben er meer over geschrevenhier.

Is muziek auteursrechtelijk beschermd op Tiktok?

Over het algemeen kan de beschikbare muziek op Tiktok worden gebruikt zonder het risico van inbreuk op het auteursrecht.Waarom?

Tiktok heeft een aantal licentieovereenkomsten met verschillende kunstenaars, dus ze hebbenHet recht om het gebruik van die muziek aan te bieden aan eindgebruikers(Dus dit omvat bedrijven en beïnvloeders).Zolang deze licentie aanwezig is, worden ze niet geconfronteerd met enige juridische stappen (we zullen dit binnenkort in meer detail behandelen).

In 2020 heeft Tiktok enkele kleine wijzigingen aangebracht in de manier waarop bedrijven muziek kunnen gebruiken.Vroeger konden contentmakers elk nummer toevoegen dat ze aan hun video's wilden zonder iets te betalen.Dit komt door de regels die werden vastgesteld toen Tiktok bekend stond als musical.ly

Nu hebben geverifieerde bedrijven toegang tot een commerciële muziekbibliotheek die royaltyvrije muziek bevat.Dit betekent dat ze niet dezelfde gelicentieerde muziek kunnen gebruiken als regelmatige eindgebruikers.

Is het legaal om nummers in mijn Tiktoks te gebruiken?

Ja, het is helemaal prima en legaal om nummers in je Tiktoks te gebruiken, zolang ze uit de app worden gehaald en niet ergens anders van.Zoals we al zeiden, komt dit omdat Tiktok eenCopyright License AgreementofIP -licentieovereenkomstmet labels en artiesten om hun muziek op het platform te gebruiken.

Dit betekent alleen dat de kunstenaar Tiktok toestemming geeftGebruik hun IP in ruil voor royalty's, maar dit is onderworpen aan de voorwaarden die in die overeenkomst zijn uiteengezet.Dit soort overeenkomst kan enkele van de volgende dingen dekken:

 • Welke landen hebben of geen toegang tot bepaalde nummers?
 • Hoe lang duurt de muziek een vergunning?
 • Kan het worden ingetrokken?
 • Hoe worden royalty's betaald?
 • Kan de muziek worden onderverdeeld?

We hebben meer geschreven over copyright licentieovereenkomstenhier.

Kan ik mijn eigen muziek toevoegen?

 • Als het je originele muziek is, danJa.
 • Als het "auteursrechtenvrij" of "gratis voor winst" -muziek is, technisch gezien ja maar waarschijnlijkBlijf duidelijk.Dit komt omdat het extreem moeilijk is om echt auteursrechtenvrije muziek te vinden en er is bijna altijd auteursrechtelijk recht verbonden aan een werk.
 • Als het het nummer van iemand anders is die je wilt uploaden, dat is nog niet in de Tiktok -bibliotheek, dan zekerNee.

Technisch gezien jijkanUpload een nummer naar Tiktok dat nog niet in hun bibliotheek staat, maar dit brengt een risico met het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal en uw werk kan worden verwijderd.Waarom?

Zoals we al eerder zeiden, is de muziekbibliotheek van Tiktok veilig in video's te gebruiken omdat ze dePassende licentieovereenkomstenmet labels en kunstenaars.Dit betekent dat ze hun toestemming hebben om hun IP op het platform te delen en te distribueren.

Dus als je besluit om muziek te uploaden die niet op Tiktok staat, zou je muziek kunnen uploaden die jijHeb niet het recht om te gebruikenonder eenIP -licentieovereenkomst.

Het intellectuele eigendomsbeleid van TiktokSchetst dat Tiktok niet toestaat "het plaatsen, delen of verzenden van inhoud die de auteursrechten, handelsmerken of andere intellectuele eigendomsrechten van iemand anders schendt of inbreuk maakt."In deze situatie zou je inbreuk maken op auteursrechten en juridische stappen ondernemen, omdat er geen garantie is dat die muziek auteursrechtelijk rechtvrij is.

Hoe kan ik inbreuk op het auteursrecht op Tiktok voorkomen?

Nu we hebben behandeld hoe het auteursrecht op Tiktok werkt, hoe kunt u inbreuk op het auteursrecht voorkomen?

Nou, het eerste wat je moet doen, is je inhoud bekijken voordat je het publiceert.Je zou jezelf de volgende vragen willen stellen:

 • Kwam de muziek van Tiktok, of heb ik het afzonderlijk geüpload (wees voorzichtig met het zelfs laten spelen van nummers op de achtergrond, bijvoorbeeld vanaf je radio, omdat dit waarschijnlijk ook de auteursrechtwetten zou kunnen overtreden)
 • Waar heb ik de video gefilmd?(Als het op een plek als een historische site is, heeft u mogelijk toestemming nodig voordat u posten)
 • Wie zit er in de video?(Je hebt misschien toestemming van mensen nodig om ze in je video op te nemen)
 • Welke afbeeldingen of videobeelden zijn zichtbaar in mijn video?(Als het de afbeeldingen van iemand anders zijn, zouden deze ook worden beschermd door het auteursrecht.)

Je veiligste optie zou zijn om alleen geluiden en muziek te gebruiken die al op Tiktok staan, in plaats van je eigen te uploaden.Als je eengeverifieerde zakenVergeet niet dat u op Tiktok alleen hun royaltyvrije muziek mag gebruiken onder hun bijgewerkte beleid.

De belangrijkste afhaalmaaltijden hier is dat je altijd 100% zeker moet zijn dat de inhoud die je uploadt ook is:

 • Uw eigen inhoud
 • De inhoud van iemand anders, maar u hebt hun toestemming om het te gebruiken (dit kan via een licentie zijn)

Als u iemand hebt die inhoud op Tiktok heeft gepubliceerd en u vermoedt dat iemand die inhoud zonder uw toestemming heeft gebruikt, kunt u eenInbreukrapport van het auteursrechten laat die inhoud verwijderen.

Wie bezit mijn video op Tiktok?

Als je inhoud hebt gemaakt, bezit je het!Dus je Tiktok -video's zijn je eigendom.Wees echter op uw hoede voorTiktok's eindgebruiker licentieovereenkomst((Eula), waarmee Tiktok uw inhoud kan distribueren en delen zoals ze willen (we hebben meer geschreven overEulas hier).

Ik gebruik Tiktok voor mijn bedrijf - welke legalen moet ik overwegen?

Als u een geverifieerd bedrijf bent dat Tiktok gebruikt voor het maken van inhoud, is het een goede zakelijke praktijk om contact te houden met een advocaat, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw verplichtingen naleven.In het bijzonder wilt u ervoor zorgen dat de inhoud die u produceert op geen enkele manier inbreuk maakt op het auteursrecht.

Als u ervoor wilt zorgen dat uw inhoud beschermd is, moet u er ook voor zorgen dat ditFormaat iS Geldig (onthoud dat ideeën niet auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn, maar de tastbare uitdrukking ervan kan).

Als u een beïnvloeder bent op Tiktok, is het misschien de moeite waard om eenInfluencer -overeenkomstomdat dit een behoorlijk gereguleerde gebied is.Omdat het auteursrecht een grote zorg wordt voor zowel bedrijven als eindgebruikers, wilt u ervoor zorgen dat u ook duidelijk uw verplichtingen en rechten uiteenzet.

Beïnvloeders en de inhoud die ze posten, wordt gereguleerd door deAustralian Association of National Adverteerders(Aana) Ethische code.Het beschrijft enkele basisregels rond het soort inhoud dat ze kunnen posten en wat ze moeten onthullen, zoals of het een betaald partnerschap is of niet (we hebben meer over deze voorschriften geschrevenhier).

Als je op Tiktok bent, jouwInfluencer -overeenkomstmoet dingen dekken als:

 • Bereik van werk - Wat wordt van hen verwacht dat ze in hun inhoud opnemen?Hoe vaak wordt van hen verwacht dat ze posten?Wat is het proces voorafgaand aan het uploaden van inhoud?
 • Wie bezit de inhoud die ze maken - misschien wilt u naar eenAkte van opdracht
 • Inbreuk op het auteursrecht - Wat gebeurt er als de influencer inbreuk maakt op het auteursrecht?Wie is verantwoordelijk?
 • Hoe u betaald wordt - heb je eenWinstaandeelovereenkomst?
 • Ben jij (of de andere partij) eenonafhankelijke aannemer of werknemer?
 • Niet-concurrentieclausule

De toekomst van Tiktok

In vergelijking met platforms zoals YouTube is Tiktok nog steeds vrij jong.Zoals we weten, verhoogde YouTube na verloop van tijd het aantal voorschriften om inbreuk op het auteursrecht en andere problemen rond IP te minimaliseren.

Dus, hoe weten we wat Tiktok heeft gepland om de naleving van een vergelijkbare aard te waarborgen?

Nou, het eenvoudige antwoord is dat we dat niet doen.Maar we beginnen al enkele juridische kwesties te zien.

Je hebt bijvoorbeeld misschien gehoord dat de vrouw achter detekst naar spraakSpraakfunctie heeft de app aangeklaagd voor het gebruik van haar audio.Bev staandeHad oorspronkelijk de audio voor het Chinese Instituut voor Acoustics opgenomen lang voor de plotselinge populariteit van Tiktok.Toen ze zag dat haar werk werd gebruikt voor komische doeleinden en niet voor vertalingen (wat ze had ingestemd), nam ze juridische stappen tegen Tiktok voor diefstal van intellectueel eigendom.

Een soortgelijke situatie ontstond met Trello, toen ze ontdekten dat Tiktok een populaire groene schermfunctie had toegevoegd die identiek was aan degene die Trello had gepatenteerd in 2017. Deze kwesties van diefstal van intellectueel eigendom zullen snel naar voren komen, gezien de schijnbaar milde regels van Tiktok rond auteursrechten.We moeten verwachten dat een wijziging in deze regels wordt gewijzigd om het juiste IP -gebruik op te vangen.

Als zodanig moeten contentmakers altijd voorbereid zijn op wat er gaat komen.

Hulp nodig?

Het is het beste om contact te houden met een goede advocaat met de juiste kennis en ervaring, zodat u ervoor kunt zorgen dat u voldoet aan de auteursrechtwetten en u kunt potentiële hoofdpijn op het spoor vermijden.

Sprintlaw heeft een team van ervaren advocaten die u kunnen helpen met uw legalen, of het nu is voor Tiktok of een ander online platform.Ten slotte,Copyright en IPKan een lastig gebied zijn om te begrijpen, vooral als u allerlei inhoud voor uw bedrijf produceert.

U kunt contact met ons opnemen bijTeam@sprintlaw.com.auof neem contact met ons op1800 730 617voorEen verplichtingsvrije chat.

Rowan Gardoce

Rowan is de marketingcoördinator bij Sprintlaw.Ze studeert rechten en psychologie met een achtergrond in insurtech en merkervaring, en helpt Sprintlaw nu te helpen bij het helpen van kleine bedrijven

Over Sprintlaw

De deskundige advocaten van Sprintlaw maken juridische diensten betaalbaar en toegankelijk voor bedrijfseigenaren.We zijn het snelst groeiende advocatenkantoor van Australië en werken volledig online.

5.0

(gebaseerd op

Google beoordelingen

))

Heb je een vraag?
Ontvang nu uw gratis citaat.

We nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

De juridische kant van Tiktok: muziek, auteursrechten en eigendom |Sprintlaw (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5977

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.